2011. augusztus 17., szerda

Pizza

Olyan régen ettünk már pizzát, hogy egyszerűen muszáj voltam gyorsan összedobni egyet. Az alap recepten változtattam egy keveset, mégpedig annyit, hogy részben fehér rozslisztet használtam. Egészen jól sikerült, úgy hogy tovább fogom fejleszteni a tésztát és a végén talán elérem az extra-egészségesnek mondható szintet is. :)
Pizza

Hozzávalók a tésztához (2 személyre):
4 g élesztő
150 g meleg víz
8 g méz
1,5 ek olívaolaj
150 g fehér rozsliszt (RL 60)
100 g finom liszt + 1 tk sikér
1 tk só

Pizza feltét:
lilahagyma
újhagyma
kaliforniai paprika
szárított paradicsom
olívabogyó
parmezán és gouda sajt
paradicsom

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot feloldottam a vízben.
100g liszttel elkevertem a sót és a csapott teáskanálnyi sikért, majd hozzáadtam a 150g fehér rozslisztet.
Egy kis mélyedést csináltam a lisztben, beleöntöttem az élesztős vizet, hozzáadtam 1,5 ek olívaolajat és jól elkevertem. A tésztát gyúródeszkán 10-15 perc alatt szépen összegyúrtam, bedagasztottam.
40°C-os sütőben 1-1,5 órán át kelesztettem.

Paradicsomos alap / pizzaszósz:
Ugyanaz, mint a paradicsomos tészta estében.

Miután megkelt a tészta, kézzel, illetve ököllel szépen kinyújtogatom. Most nem ment olyan könnyen, mint finom liszt alkalmazása esetén, ellenben annál finomabb lett! :) Mi a vékony tésztát szeretjük, így általában 3-4 mm vastagságúra nyújtom, ami 2 tepsit tesz ki.
Olívaolajjal kikent sütőlemezre helyeztem a tésztát, megkentem a paradicsomos szósszal, és szép sorjában ráhelyeztem a zöldségeket (lilahagyma, újhagyma, kaliforniai paprika, olívabogyó, szárított paradicsom) és a végén gouda és parmezán sajtot reszeltem rá.
Előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 percig sütöttem a pizzát. A paradicsom karikákat "véletlenül" lehagytam, ezért az utolsó 2-3 percben dobáltam rá gyorsan, ami kifejezetten jól jött ki, mert így nem ázott el a tészta és a paradicsom is pont annyira sült meg, amennyire meg kellett sülnie. :)
A végeredményt nem tudtam lefotózni, olyan gyorsan elfogyott. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése