2011. augusztus 15., hétfő

Rakott zöldség

Fel akartam dolgozni a maradék patisszont, ezért gondoltam, hogy csinálok egy tepsi rakott zöldséget. Kerestem a neten valami jó receptet, de szinte mindegyik tojással és tejszínnel/tejföllel írta én pedig egyiket sem akartam beletenni. Így született meg ez a roppant egyszerű étel.

Rakott zöldség
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
1 padlizsán
20 dkg patisszon
1 kaliforniai paprika
5-6 paradicsom
1 lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg feta sajt
1 tk kakukkfű
só, bors
olívaolaj
0,5 l víz
1 ek vegamix fűszerkeverék
1 bögre barna rizs
1,5 bögre víz

Elkészítés:
Először is felraktam a rizst. Pici olajon üvegesre "pirítottam", majd másfélszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Kis lángon gyöngyöztetve főztem 20percig (addig érdemes, amíg félpuha nem lesz).
Közben felszeleteltem a zöldségeket: vékony szeletekre vágtam a padlizsánt és a patisszont, mindkettőt besóztam; a paprikát felkockáztam, a paradicsomot és a répákat karikákra vágtam, a hagymákat felaprítottam.
Egy lábasban kb. fél liter vizet forrásig hevítettem, beleszórtam 1 ek vegamixet, 1 csapott tk sót, majd beledobáltam a répákat és a patisszont. 5 percig főztem a zöldségeket, majd kihalásztam a főzőléből és félreraktam.
Egy kerámia tepsit kikentem egy kis olívaolajjal, belefektettem a padlizsánszeleteket, rá szórtam a fokhagymát és a paprikát, picit megborsoztam, majd egy réteg répa és egy réteg patisszon következett, amit megszórtam lilahagymával. Elterítettem a zöldségeken a rizst. Meglocsoltam 3 merőkanálnyi zöldséglével és rámorzsoltam a kakukkfüvet. Ismét egy réteg répa jött, rászórtam a maradék paprikát és legvégül paradicsom szeletekkel fedtem be, amikre kockára vágott fetát raktam. Picit megsóztam és megborsoztam.
Alufóliával betakartam az edényt, majd előmelegített sütőbe helyeztem és 200°C-on először 10 percig sütöttem, majd levettem az alufóliát és még 10 percig sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése