Már rég óta terveztem, hogy sütök kenyeret. Próbálkoztam a dagasztás nélküli kenyérrel, de nem nagyon akart összejönni. Valakinek bevált és esküszik rá, én tovább keresgéltem. Rita konyháján viszont megtaláltam a hozzám illő receptet! :) Viszonylag gyors, hamar van belőle eredmény és az nem is akármilyen! :) Ezek a rozsos cipók, nagyon finomak. Egy nagyon pici változtatást vittem az eredeti receptbe: cukor helyett mézet használtam.
Hozzávalók:
450 g kenyérliszt (BL80)
150 g rozsliszt
1/2 kocka friss élesztő (25 g)
350 ml langyos víz
1,5 tk só
1 tk méz
+ sütéshez 1 bögre víz
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam és elkeverte benne a sót, a közepébe pedig csináltam egy mélyedést.
Az élesztőt egy csészében kevés (kb. 50ml) langyos vízzel és 1-2 ek liszttel galuska sűrűségűre kevertem. Hagytam állni, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Miután felfutott, a maradék vízzel a liszthez öntöttem. Jól átgyúrtam a tésztát, kb. 10 percig dagasztottam.
Meleg helyen (sütő kelesztő 40˘C-os fokozatán) 1 órán át duplájára kelesztettem.
Majd lisztezett gyúródeszkán még egyszer átgyúrtam a tésztát, 3 egyenlő arányban elosztottam, kis cipókat formáltam belőle, beliszteztem és késsel bevagdostam a tetejüket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése