Erre a zabpelyhes sütire az utóbbi hónapokban nagyon rákattantunk. Volt olyan hét, amikor többször is csináltam. Legnagyobb meglepetésemre olyanoknak is ízlett, akik nem sokszor hallottak zabpehelyről. Úgy hogy bátran süssetek a család szalonnázós, kolbászos tagjainak is! :))
Kísérleteztem a méz és a cukor arányával. A legjobb talán a 80 g méz, 20 g cukor, de úgy is nagyon finom, ha csak 100 g mézet raktok bele.
Hozzávalók:
350 g körte / alma
1 citrom reszelt héja és leve
1 tk őrölt fahéj
150 g vaj
20 g nádcukor
100 g méz
40 g rozsliszt
60 g finomliszt
150 g zabpehely
1 csipet só
Elkészítés:
Kivajazunk, kilisztezünk egy 18-20 cm-es tortaformát / én szilikon tortaformát használtam, azzal nincs ilyen pepecselés.
A körtét meghámoztam, kimagoztam és kis kockákra vágtam. Gőz fölött
puhára pároltam. (Nincs szükség a gőzre, ha kis lángon, lefedve teszem mindezt.) Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a citromlevet és az
őrölt fahéjat. Villával összetörtem. Nem baj, ha marad benne egész darab, annál finomabb lesz. Ez a pép adja a süti töltelékét.
A
vajat, a cukrot és a mézet takaréklángon kevergetve megolvasztottam.
Ahogy a vaj elolvadt, levettem a lábast a tűzről, majd összekevertem a liszttel és a
zabpehellyel.
A
zabpelyhes keverék felét szétterítettem a tortaformába.
Ráöntöttem a körtés pépet, elegyengettem, majd egyenletes rétegben elosztottam a
maradék zabpelyhes masszát.
A
süteményt előmelegített sütőben 175°C-on 30 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Érdemes megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert szeletelésnél esélyes, hogy szétesik, szétmorzsálódik a tésztája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése