2011. augusztus 10., szerda

Zab

10. napja nyomom a zabpehely kúrát, amiből - legnagyobb meglepetésemre - csak az első és az utolsó nap volt kihívás. Persze nagyban hozzájárul a sikerhez az is, hogy nem egyedül csináltam végig és ebből 4 napot táborban töltöttem! :)
A zabról és gyógyító tulajdonságairól Meiszner Kati ír Valódi Sáfrány című blogjában.
Lényeg, hogy iszonyatosan egészséges. Magas a fehérje és a rosttartalma. Kiválóan alkalmas gyulladások megszüntetésére. Ha ágynak dőltünk, kiváló gyógymódot jelent a zabkása, mivel kipucolja a szervezet számára káros, haszontalan baktériumokat.
Kúraszerű étkezése: 10-14 napon át, napi 4x: 8, 12, 16 és 20 órakor étkezzünk.
Fogyni ettől max. 3-5 kilót lehet. Ha valaki egészséges fogyókúrán töri a fejét, az egyen aszerint, ahogy  az olaszok (al dente tészták), vagy a franciák szokták! E népek gyermekei nem túlsúlyosak!

Zabkása
Zabkása (1 főre 1 étkezéshez)

1 bögre zabpehely
1,5 - 2 bögre víz

Serpenyőben megpirítom a zabot. Majd egy lábasba öntöm és 1 bögre vízzel felöntöm.
Fontos, hogy a kása mindig rotyogjon és annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Ha gyorsan csinálom, akkor picit nagyobb lángon állandóan kevergetem. Ha van időm, akkor kis lángon rotyogtatom és időnként megkavarom.
Miután a zab magába szívta a vizet, mindaddig pótolom,amíg kásaszerűvé nem válik.
Ezt kb. 1-2 bögre víz körül szoktam elérni.

Reggelire:
Aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, mandulával, dióval, mogyoróval, napraforgómaggal, lenmaggal, esetleg szezámmaggal, mézzel és fahéjjal lehet kiegészíteni .
Igaz, a méz anabólikus (savas) folyamatokat indít be a szervezetben. Úgyhogy aki extra egészségesen akar élni, az hagyja ki. :) Apropó egészséges táplálkozás, a múltkor azt hallottam, hogy müzlit tejtermékkel (de legfőképpen kefirrel, vagy joghurttal) együtt fogyasztani életveszély a bélrendszer számára! Érdemes utána olvasni/nézni, hogy is van ez pontosan?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése